Vliegles en parachutespringen voor iedereen

Piper PA-28 Cherokee

Piper PA-28 Cherokee

Vliegtuig

De Piper PA-28 Cherokee is een familie van twee- en vierzits lichte vliegtuigen, gebouwd door Piper Aircraft en ontworpen voor lesvluchten, vervoer en persoonlijk gebruik. Alle vliegtuigen in de PA-28 familie zijn laagdekkers en gebouwd van metaal, uitgevoerd met zuigeraangedreven motoren. Kernmerkend voor deze vliegtuigen is de enkele deur aan de rechterkant, waarbij je over de vleugel in en uitstapt.

De PA-28 is een directe concurrent van de Cessna 172 en heeft min of meer vergelijkbare vliegeigenschappen.

De eerste PA-28 werd gecertificeerd in 1960 door de Federal Aviation Administration en wordt nog altijd geproduceerd.

Merk Piper
Type PA-28 Cherokee
Piloten 1
Passagiers 3
Maximaal startgewicht 975 kg
Leeggewicht 545 kg
Bruikbare lading 430 kg
Kruissnelheid 108 knopen (200 km/u)
Maximale snelheid 123 knopen (228 km/u)
Overtreksnelheid 47 knopen (87 km/u)
Maximale afstand 861 km
Maximale hoogte 14300 voet (4359 m)
Spanwijdte 9,1 m
Lengte 7,1 m
ICAO code P28A

Deze specificaties zijn bedoeld om je een idee te geven van de Piper PA-28 Cherokee. Je kan ze niet gebruiken voor vluchtvoorbereiding. Vaak worden er veel verschillende types uitgebracht van een bepaald toestel met wisselende specificaties en prijzen. Kijk in het Pilot Operating Handbook (POH) als je de precieze waarden wil weten van het toestel waarmee je gaat vliegen. Je vlieginstructeur helpt je hier graag bij.

Veelgestelde vragen over de Piper PA-28 Cherokee

Hoe snel vliegt een Piper PA-28 Cherokee?

Een Piper PA-28 Cherokee vliegt normaal gesproken met zo'n 200 km/u (108 knopen), dit is de kruissnelheid. Het toestel kan nog wel wat sneller vliegen, maar nooit meer dan 228 km/u (123 knopen).

Hoe ver kan een Piper PA-28 Cherokee vliegen?

De actieradius is ongeveer 861 kilometer. De afstand hangt overigens ook af van hoe snel je vliegt en of er veel wind is. Ook wordt er rekening gehouden met een eventuele uitwijk naar een ander vliegveld.

Hoeveel weegt een Piper PA-28 Cherokee?

Leeg weegt het toestel ongeveer 545 kg. Met brandstof, passagiers en baggage erbij mag het toestel maximaal 975 kg wegen. Er kan dus maximaal 430 kg aan brandstof, passagiers en baggage mee.

Vliegen in een Piper PA-28 Cherokee

Wil je zelf een keer wil vliegen in een Piper PA-28 Cherokee? Kijk dan eens bij deze vliegervaringen. Bestel en reserveer eenvoudig via onze website:

Over Eveline van den Boom

Schrijfster van dit artikel is Eveline van den Boom. In 2006 kreeg ze haar eerste vliegles als verjaardagscadeau; een prachtige vlucht over Rotterdam. Dat smaakte naar meer!

In 2010 haalde ze haar PPL vliegbrevet in Lelystad. In 2011 werd een vliegtuig aangeschaft: een Aero AT-3. Dit vliegtuig vliegt nog steeds mee in de Vliegles.nl vloot met callsign PH-EVB.

Ze schreef de theorieboeken "Theorie van het Vliegen" en "Theorie helikopter vliegen". Deze kan je bestellen bij je vliegles en zijn ook los te koop op Bol.com

Over ons

Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat gaan we ervan uit dat je dit goedvindt. Meer weten?