Vliegles en parachutespringen voor iedereen

Hoe ver kan je vliegen met een Cessna?

Hoe ver kan je vliegen met een Cessna?

Vliegles.nl Trivia

| 7132 keer bekeken 7132x

De wereld rond gaat je niet lukken op één tank. Maar hoe ver kan je wel vliegen met een sportvliegtuig?

Voordat we het antwoord zoeken op deze vraag is het goed om te weten dat er wel degelijk mensen de wereld rondvliegen met kleine vliegtuigen. Dat kan door grotere tanks in te bouwen. Een oceaan hoeft ook geen probleem te zijn. De kortste route naar de Verenigde Staten bijvoorbeeld loopt via Groenland, IJsland en Canada. Genoeg eilanden dus om een tussenstop te maken.

Hoe ver kan je vliegen op 1 tank?

Het is heel moeilijk om één getal te geven, want hoe ver je kan vliegen hangt af van de hoeveelheid brandstof die jouw vliegtuig mee kan nemen, de prestaties van het vliegtuig en de weersomstandigheden.

Hoeveelheid brandstof

Laten we voor het gemak uitgaan van de Cessna Skyhawk 172 (model 1977 tot 1997), het meestgebruikte toestel in vliegscholen en bij vliegclubs. Een populaire versie van de Skyhawk heeft een 200 liter (53 gallon) tank.

Verbruik

Het verbruik hangt af van een heel aantal factoren:

  • Hoe hoog je vliegt
  • Hoe snel je wil vliegen
  • Temperatuur en luchtdruk

Die laatste vergeten we even. We gaan uit van 15° C op zeeniveau en een luchtdruk van 1013 hPa (de standaardatmosfeer).

Volgens het handboek van onze voorbeeld Cessna 172 kan je met 74% vermogen op een hoogte van 2000 voet ongeveer 207 km/u (112 knopen) vliegen en verbruik je dan 32 liter (8.5 gallon) per uur.

Met een 200 liter tank kan je dus ongeveer 6.15 uur vliegen. Met 207 km/u zou dat betekenen dat je 1.294 km kan vliegen.

Haal je dat ook?

Nee, er zijn heel wat mitsen en maren bij dit getal:

  • Je vliegt nooit je hele tank leeg. Je neemt altijd wat reserve mee voor als je zou moeten uitwijken of niet meteen kan landen. Goed gebruik is 45 minuten extra brandstof
  • Als je tegenwind hebt kom je minder ver: 20 km/u wind tegen betekent heel simpel dat je ieder uur 20 km minder ver komt.
  • De tanks kunnen niet altijd vol zijn. Het toestel heeft een maximum gewicht. Vaak als je 4 personen mee wil nemen dan moet je wat kilo's aan brandstof thuislaten.

En zo zijn er nog wel een paar. In ieder geval nog even een hele praktische: 6 uur aan één stuk vliegen is niet verstandig en ook niet comfortabel. Meestal ben je na een paar uurtjes wel toe aan een kop koffie en een plaspauze.

Conclusie

Als we uitgaan van 5.30 uur vliegtijd (6.15 minus je reserve) dan zou je met 207 km/u en een volle tank 1.139 km kunnen vliegen. Voor je idee: dat is ongeveer vanaf Lelystad tot de Spaanse grens.

Meer informatie

Meer informatie over onze vlieglessen, parachutesprongen, vliegsimulaties en vliegangst cursussen:

Bekijken

Wil je meer weten over vliegen?

Download dan helemaal gratis ons theorieboek "Hoe vliegt een vliegtuig". Dit boekje beschrijft op toegankelijke manier de achtergrond van een eerste vliegles. Zodat je vooraf of na je les nog eens terug kan lezen wat er allemaal om je heen gebeurde. Je leest onder meer over:

  • Hoe draagkracht ontstaat en dus hoe een vliegtuig kan vliegen
  • Hoe je een bocht maakt met een vliegtuig
  • Wat de verkeersregels op de grond en in de lucht zijn
  • En wat alle knoppen en meters in de cockpit betekenen

Je kunt het boekje ook als echt boek bestellen op Bol.com of cadeau geven bij een vliegles.

Gratis theorieboek

P.S. Je mag lid worden van onze nieuwsbrief, maar dat hoeft niet.

Over Eveline van den Boom

Schrijfster van dit artikel is Eveline van den Boom. In 2006 kreeg ze haar eerste vliegles als verjaardagscadeau; een prachtige vlucht over Rotterdam. Dat smaakte naar meer!

In 2010 haalde ze haar PPL vliegbrevet in Lelystad. In 2011 werd een vliegtuig aangeschaft: een Aero AT-3. Dit vliegtuig vliegt nog steeds mee in de Vliegles.nl vloot met callsign PH-EVB.

Ze schreef de theorieboeken "Theorie van het Vliegen" en "Theorie helikopter vliegen". Deze kan je bestellen bij je vliegles en zijn ook los te koop op Bol.com

Over ons

Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat gaan we ervan uit dat je dit goedvindt. Meer weten?