Vliegles en parachutespringen voor iedereen

Kan je piloot worden als je kleurenblind bent?

Kan je piloot worden als je kleurenblind bent?

Vliegles.nl Trivia

| 7915 keer bekeken 7915x

Als je kleurenblind bent dan mag je alleen overdag vliegen. Voor de meeste privépiloten is dat geen probleem, maar in de commerciële luchtvaart wel. Dit is er aan de hand.

Wat is het probleem?

Als je 's nachts vliegt dan zijn kleuren belangrijker dan overdag. Zo hebben vliegtuigen navigatielichten aan de uiteinden van de vleugel die rood of groen zijn. Rood aan de linkerkant van het vliegtuig, vanuit de cockpit gezien. Groen aan de rechterkant. Als je een ander vliegtuig tegenkomt in de lucht dan kan je aan die kleuren zien tegen welke kant van het vliegtuig je aankijkt.

Ook hebben de verkeerstorens van vliegvelden lampen in rood en groen waarmee ze aanwijzingen kunnen doorgeven, mocht de radioapparatuur uitvallen. Dan is het belangrijk dat je het verschil tussen rood en groen kan zien.

Ishara test

Een van de manieren om te zien of je kleuren goed genoeg kunt onderscheiden is de Ishara test. Deze wordt gedaan tijdens je vliegmedische keuring. Iemand die niet kleurenblind is zal een 74 zien in de afbeelding. Ben je wel kleurenblind dan zal je een 21 zien staan:

Kleurenblind, wat nu?

Mocht je de test niet goed doorlopen dan zal de vliegmedische arts nog meer tests met je doen. Komt daar uit dat je kleurenblind bent dan kan je alleen overdag vliegen.

De meeste PPL/LAPL piloten vliegen alleen overdag, dus dan hoeft dit geen probleem te zijn voor je. Wil je echter op lijnvluchten gaan vliegen, dan zal je ook 's nachts moeten kunnen vliegen en is dit wel een probleem.

Kan ik vliegen zonder een brevet te halen?

Ja, dit kan zeker. Ook als je kleurenblind bent kan je gewoon een vliegles volgen. Je vliegt met een instructeur als gezagvoerder. In dat geval hoeft alleen je instructeur aan de medische vereisten te voldoen.

Meer informatie

Meer informatie over onze vlieglessen, parachutesprongen, vliegsimulaties en vliegangst cursussen:

Bekijken

Wil je meer weten over vliegen?

Download dan helemaal gratis ons theorieboek "Hoe vliegt een vliegtuig". Dit boekje beschrijft op toegankelijke manier de achtergrond van een eerste vliegles. Zodat je vooraf of na je les nog eens terug kan lezen wat er allemaal om je heen gebeurde. Je leest onder meer over:

  • Hoe draagkracht ontstaat en dus hoe een vliegtuig kan vliegen
  • Hoe je een bocht maakt met een vliegtuig
  • Wat de verkeersregels op de grond en in de lucht zijn
  • En wat alle knoppen en meters in de cockpit betekenen

Je kunt het boekje ook als echt boek bestellen op Bol.com of cadeau geven bij een vliegles.

Gratis theorieboek

P.S. Je mag lid worden van onze nieuwsbrief, maar dat hoeft niet.

Over Eveline van den Boom

Schrijfster van dit artikel is Eveline van den Boom. In 2006 kreeg ze haar eerste vliegles als verjaardagscadeau; een prachtige vlucht over Rotterdam. Dat smaakte naar meer!

In 2010 haalde ze haar PPL vliegbrevet in Lelystad. In 2011 werd een vliegtuig aangeschaft: een Aero AT-3. Dit vliegtuig vliegt nog steeds mee in de Vliegles.nl vloot met callsign PH-EVB.

Ze schreef de theorieboeken "Theorie van het Vliegen" en "Theorie helikopter vliegen". Deze kan je bestellen bij je vliegles en zijn ook los te koop op Bol.com

Over ons

Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat gaan we ervan uit dat je dit goedvindt. Meer weten?