Vliegles en parachutespringen voor iedereen

Lockheed F16

Lockheed F16

Vliegtuig

De Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon is een eenmotorig gevechtsvliegtuig dat oorspronkelijk door General Dynamics voor de United States Air Force (USAF) is ontwikkeld. Er zijn meer dan 4.600 toestellen gebouwd sinds de introductie in 1976. Het vliegtuig wordt niet meer door de Amerikaanse luchtmacht gekocht, maar nog steeds gebouwd voor de verkoop aan andere landen.

In het oog springende kenmerken van de Fighting Falcon zijn een bubbelcapsule voor een goed zicht, een aan de zijkant gemonteerde stuurknuppel om de besturing tijdens het manoeuvreren te vergemakkelijken, een schietstoel die 30 graden van de verticaal is gekanteld om het effect van de g-krachten op de piloot te verminderen, en het eerste gebruik van een ontspannen statisch stabiliteits/fly-by-wire besturingssysteem dat helpt om er een wendbaar vliegtuig van te maken.

De F-16 heeft een intern M61 Vulcan kanon en 11 plaatsen voor het monteren van wapens en andere missie-uitrusting. De officiële naam van de F-16 is "Fighting Falcon", maar "Viper" wordt gewoonlijk gebruikt door zijn piloten en bemanningen, vanwege een waargenomen gelijkenis met een adderslang en met de Colonial Viper starfighter op Battlestar Galactica, dat werd uitgezonden op het moment dat de F-16 in dienst kwam.

De F-16 is ook aangeschaft om door de luchtmacht van 25 andere landen.

Merk Lockheed
Type F16
Piloten 1
Maximaal startgewicht 12020 kg
Leeggewicht 8573 kg
Bruikbare lading 3447 kg
Maximale snelheid 1176 knopen (2178 km/u)
Maximale afstand 4217 km
Brandstofcapaciteit 4000 liter
Maximale hoogte 58000 voet (17678 m)
Spanwijdte 10,0 m
Lengte 15,1 m
ICAO code F16

Deze specificaties zijn bedoeld om je een idee te geven van de Lockheed F16. Je kan ze niet gebruiken voor vluchtvoorbereiding. Vaak worden er veel verschillende types uitgebracht van een bepaald toestel met wisselende specificaties en prijzen. Kijk in het Pilot Operating Handbook (POH) als je de precieze waarden wil weten van het toestel waarmee je gaat vliegen. Je vlieginstructeur helpt je hier graag bij.

Veelgestelde vragen over de Lockheed F16

Hoe ver kan een Lockheed F16 vliegen?

De actieradius is ongeveer 4.217 kilometer. De afstand hangt overigens ook af van hoe snel je vliegt en of er veel wind is. Ook wordt er rekening gehouden met een eventuele uitwijk naar een ander vliegveld.

Hoeveel weegt een Lockheed F16?

Leeg weegt het toestel ongeveer 8.573 kg. Met brandstof, passagiers en baggage erbij mag het toestel maximaal 12.020 kg wegen. Er kan dus maximaal 3.447 kg aan brandstof, passagiers en baggage mee.

Vliegen in een Lockheed F16

Wil je zelf een keer wil vliegen in een Lockheed F16? Kijk dan eens bij deze vliegervaringen. Bestel en reserveer eenvoudig via onze website:

Over Eveline van den Boom

Schrijfster van dit artikel is Eveline van den Boom. In 2006 kreeg ze haar eerste vliegles als verjaardagscadeau; een prachtige vlucht over Rotterdam. Dat smaakte naar meer!

In 2010 haalde ze haar PPL vliegbrevet in Lelystad. In 2011 werd een vliegtuig aangeschaft: een Aero AT-3. Dit vliegtuig vliegt nog steeds mee in de Vliegles.nl vloot met callsign PH-EVB.

Ze schreef de theorieboeken "Theorie van het Vliegen" en "Theorie helikopter vliegen". Deze kan je bestellen bij je vliegles en zijn ook los te koop op Bol.com

Over ons

Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat gaan we ervan uit dat je dit goedvindt. Meer weten?