Vliegles en parachutespringen voor iedereen

Wat moet je doen als je vliegangst hebt?

Wat moet je doen als je vliegangst hebt?

Vliegles.nl Trivia

| 1845 keer bekeken 1845x

De beste manier om van je vliegangst af te komen is door te gaan vliegen. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. We geven je 7 tips.

1. Zoek afleiding

Misschien wel de belangrijkste tip: verzet je gedachten naar iets leuks. Want wat je aandacht geeft wordt alleen maar groter. Richt je aandacht dus op wat anders dan je vliegangst.

Denk liever aan hoe je straks aan het strand ligt, met een lekkere cocktail. Maak een praatje met de mensen naast je. Of zoiets simpels als het het flesje wijn dat je tijdens je vlucht gaat bestellen. Download je favoriete serie of podcast voor onderweg, neem een leuk boek mee. Zorg dat je tijdens de vlucht iets te doen hebt waar je naar uitkijkt.

2. Kijk eens eerlijk naar de cijfers

Vliegen in een lijnvliegtuig is een van de meest veilige vormen van vervoer. De kans dat er wat gebeurt is 1 op vele miljoenen. Je zult het misschien niet geloven, maar je vlucht is het veiligste deel van je vakantiereis. De kans dat je wat overkomt op weg naar het vliegveld is vele malen groter.

3. Verdiep je een beetje in vliegtuigen

Stiekem weet je natuurlijk ook heel weinig over een vliegtuig. Ook dat kan je een gevoel geven van onveiligheid.

Goed is in ieder geval om te weten dat alles in een vliegtuig dubbel is uitgevoerd. Een lijnvliegtuig heeft meerdere motoren, meerdere snelheids- en hoogtemeters, dubbele besturing, enzovoort. Gaat er iets stuk tijdens de vlucht? Dan is er altijd een backup. Zou een van de piloten onwel worden, dan kan de ander altijd het vliegtuig landen.

Verder wordt er ook niet zomaar apparatuur in een vliegtuig gemonteerd. Alles moet jarenlange testen doorstaan en de lat ligt veel hoger dan bijvoorbeeld nieuwe electronica in een auto. Dingen die stuk kunnen gaan en de veiligheid in gevaar brengen komen niet in een toestel. Dat geldt ook voor apparatuur die verkeerd bediend zou kunnen worden.

4. Ook al zie je de vluchtvoorbereiding niet, die is gigantisch!

Voordat de piloten besluiten op te stijgen zijn er al heel veel checklists doorlopen. Zowel de binnen als de buitenkant van het toestel worden gecontroleerd voor elke vlucht. Als er ook maar iets is aan het toestel dat niet naar behoren werkt dan zullen de piloten niet opstijgen. Ontdekken ze in de lucht dat er iets mis is dan draaien ze direct om.

5. Maak je geen zorgen bij turbulentie

Als je tijdens je vlucht het vliegtuig wat voelt schudden dan komt dit doordat het vliegtuig door luchtlagen gaat met verschillende windrichtingen of temperaturen. Vliegtuigen zijn gebouwd om gigantische krachten aan te kunnen en een beetje turbulentie is daarmee vergeleken kinderspel. Maak je dus geen zorgen.

6. Wees niet te streng voor jezelf, je bent niet alleen

Sterker nog, ongeveer 1 op de 3 mensen ontwikkelt wel een vorm van vliegangst. Het is een fabeltje dat vliegangst alleen voorkomt bij mensen die nog nooit gevlogen hebben. Het kan ook later ontstaan. Bijvoorbeeld omdat je een keer een vlucht had met veel turbulentie. Vliegangst is dus niet iets om je voor te schamen. De eerste stap om er wat aan te doen is erover te praten.

7. Volg een vliegangst cursus

Een vliegangst training kan je helpen om de eerste stap te nemen (weer) te gaan vliegen. Bij een vliegangst training gaat een ervaren piloot of vlieginstructeur allereerst een voorgesprek met je houden. Daarin wordt ingegaan op de specifieke angst die je hebt. Dat kan vanalles zijn: bijvoorbeeld de angst voor kleine ruimtes, gebrek aan controle, angst voor turbulentie of wat er allemaal mis zou kunnen gaan.

Na zo'n voorgesprek ga je in een nagebouwde cockpit vliegen. Stel bijvoorbeeld dat je bang bent voor turbulentie, dan zal de instructeur een simulatie klaarzetten met zo'n beetje de ergste turbulentie die je mee zou kunnen maken. Om je te laten zien hoeveel controle de piloten hebben. Maar ook om je de procedures te laten tijdens opstijgen en landen. Doordat je de volgende keer weet wat er allemaal gebeurt tijdens een vlucht, stap je zekerder in een vliegtuig.

Wil je een vliegangst cursus volgen, kijk dan op de volgende pagina:

Meer informatie

Meer informatie over onze vlieglessen, parachutesprongen, vliegsimulaties en vliegangst cursussen:

Bekijken

Wil je meer weten over vliegen?

Download dan helemaal gratis ons theorieboek "Hoe vliegt een vliegtuig". Dit boekje beschrijft op toegankelijke manier de achtergrond van een eerste vliegles. Zodat je vooraf of na je les nog eens terug kan lezen wat er allemaal om je heen gebeurde. Je leest onder meer over:

  • Hoe draagkracht ontstaat en dus hoe een vliegtuig kan vliegen
  • Hoe je een bocht maakt met een vliegtuig
  • Wat de verkeersregels op de grond en in de lucht zijn
  • En wat alle knoppen en meters in de cockpit betekenen

Je kunt het boekje ook als echt boek bestellen op Bol.com of cadeau geven bij een vliegles.

Gratis theorieboek

P.S. Je mag lid worden van onze nieuwsbrief, maar dat hoeft niet.

Over Eveline van den Boom

Schrijfster van dit artikel is Eveline van den Boom. In 2006 kreeg ze haar eerste vliegles als verjaardagscadeau; een prachtige vlucht over Rotterdam. Dat smaakte naar meer!

In 2010 haalde ze haar PPL vliegbrevet in Lelystad. In 2011 werd een vliegtuig aangeschaft: een Aero AT-3. Dit vliegtuig vliegt nog steeds mee in de Vliegles.nl vloot met callsign PH-EVB.

Ze schreef de theorieboeken "Theorie van het Vliegen" en "Theorie helikopter vliegen". Deze kan je bestellen bij je vliegles en zijn ook los te koop op Bol.com

Over ons

Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat gaan we ervan uit dat je dit goedvindt. Meer weten?