Vliegles en parachutespringen voor iedereen

Wat kun je met een vliegbrevet?

Wat kun je met een vliegbrevet?

Vliegles.nl Trivia

| 2648 keer bekeken 2648x

Voordat je besluit om je vliegbrevet te halen is het goed om te weten wat je met een brevet kan. En of het wel noodzakelijk is om een brevet daarvoor te halen.

Huren van een vliegtuig

Als je een vliegbrevet hebt dan kan je zelf een klein vliegtuig huren en als gezagvoerder optreden. Welk vliegtuig je kan huren en waar hangt af van het soort brevet dat je hebt.

Heb je bijvoorbeeld een nationaal brevet dan kan je alleen in het land van uitgifte een vliegtuig huren. Heb je een Europees (EASA) of Amerikaans brevet (FAA) dan zijn de mogelijkheden natuurlijk veel ruimer.

Je klasse goedkeuring, zoals microlight (MLA) of single engine piston (SEP) bepaalt met welke soorten vliegtuigen je mag vliegen.

Checkout

Voordat je een vliegtuig kan huren moet je vaak "uitgechecked" worden door een instructeur of andere piloot die door de verhuurder aangewezen is. De verhuurder wil zeker weten dat je goed vliegt en het toestel kent.

De checkout vlucht is ook bedoeld om je alles uit te leggen over het toestel en de plaatselijke omstandigheden. Vaak is een checkout vlucht ook een vereiste voor de verzekering van het toestel. Als je een bepaalde tijd niet met het toestel of dat type gevlogen hebt dan zal je opnieuw uitgechecked moeten worden.

De voorwaarden die vliegclubs en verhuurders daaraan stellen kunnen uiteenlopen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je minimaal één keer per twee maanden vliegt. Bij complexere toestellen wordt ook vaak gevraagd om een minimaal aantal vlieguren.

Is het de moeite waard?

Eigenlijk is dat de juiste vraag, want waarvoor wil je je vliegbrevet gaan gebruiken? Stel je gaat op vakantie en wil daar zelf gaan vliegen. Je kan dan ook overwegen een vliegles te boeken en met een instructeur te vliegen. Dat scheelt je een checkout vlucht. Je kan bovendien de taken onderling verdelen. De instructeur heeft plaatselijke kennis en dat scheelt je weer in de voorbereiding en stress. Hiervoor heb je geen vliegbrevet nodig. Het enige nadeel is dat je gezelschap achterin moet gaan zitten.

Verblijf je langere tijd in het buitenland en wil je vaker gaan vliegen of wil je verre trips gaan maken, dan is een brevet wel interessant.

Wordt het een vliegbrevet?

Ook dan raden we je aan om altijd met een of meerdere proeflessen te beginnen. Het halen van je vliegbrevet is pittig, het kost veel tijd en geld. Je kan het beter per les bekijken en na een les of 5 de knoop doorhakken of je verder wil.

Meer informatie

Meer informatie over onze vlieglessen, parachutesprongen, vliegsimulaties en vliegangst cursussen:

Bekijken

Wil je meer weten over vliegen?

Download dan helemaal gratis ons theorieboek "Hoe vliegt een vliegtuig". Dit boekje beschrijft op toegankelijke manier de achtergrond van een eerste vliegles. Zodat je vooraf of na je les nog eens terug kan lezen wat er allemaal om je heen gebeurde. Je leest onder meer over:

  • Hoe draagkracht ontstaat en dus hoe een vliegtuig kan vliegen
  • Hoe je een bocht maakt met een vliegtuig
  • Wat de verkeersregels op de grond en in de lucht zijn
  • En wat alle knoppen en meters in de cockpit betekenen

Je kunt het boekje ook als echt boek bestellen op Bol.com of cadeau geven bij een vliegles.

Gratis theorieboek

P.S. Je mag lid worden van onze nieuwsbrief, maar dat hoeft niet.

Over Eveline van den Boom

Schrijfster van dit artikel is Eveline van den Boom. In 2006 kreeg ze haar eerste vliegles als verjaardagscadeau; een prachtige vlucht over Rotterdam. Dat smaakte naar meer!

In 2010 haalde ze haar PPL vliegbrevet in Lelystad. In 2011 werd een vliegtuig aangeschaft: een Aero AT-3. Dit vliegtuig vliegt nog steeds mee in de Vliegles.nl vloot met callsign PH-EVB.

Ze schreef de theorieboeken "Theorie van het Vliegen" en "Theorie helikopter vliegen". Deze kan je bestellen bij je vliegles en zijn ook los te koop op Bol.com

Over ons

Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat gaan we ervan uit dat je dit goedvindt. Meer weten?