Vliegles en parachutespringen voor iedereen

Kan je piloot worden als je een bril draagt?

Kan je piloot worden als je een bril draagt?

Vliegles.nl Trivia

| 6790 keer bekeken 6790x

Moet je als piloot perfecte ogen hebben of mag je ook bril dragen? Het antwoord zal je verrassen.

Als piloot moet je natuurlijk heel erg goed kunnen zien. Omdat vliegen zo snel gaat, kan een klein stipje aan de horizon heel snel veranderen in een jumbojet. Of je zal je vliegtuigje per ongeluk parkeren in het boerenland naast het vliegveld. Oeps!

Het goede nieuws

Je mag gewoon een bril dragen als je piloot wil worden, tot een sterkte van -6 tot +5. Minder dan -6 is soms zelfs ook nog mogelijk. Ook mogen je ogen gelaserd zijn. Zelfs als je kleurenblind bent mag je vaak vliegen, maar dan alleen overdag. Kleine disclaimer: buiten dat moeten je ogen wel in orde zijn. Het eindoordeel is zoals altijd aan de keuringsarts.

Vliegmedische keuring

De keuringsarts test je ogen tijdens een vliegmedische keuring. Dan wordt je gezichtsvermogen getest op 30-50 cm, 1 meter en op 6 meter afstand. Als je een bril draagt wordt er getest met en zonder bril. Je gezichtsscherpte op afstand moet minimaal 0.5 zijn voor elk oog. De ogen samen moeten minimaal een visus van 0.7 hebben.

Geen keuring nodig voor je proefles

Een vliegmedische keuring heb je pas nodig als je solo (alleen) gaat vliegen. Dus voor een proefles hoef je nog niet medisch gekeurd te zijn. We hebben zelfs vlieglessen verzorgd voor mensen die helemaal niets konden zien. Wat ook een hele bijzondere sensatie is!

Meer informatie

Meer informatie over onze vlieglessen, parachutesprongen, vliegsimulaties en vliegangst cursussen:

Bekijken

Wil je meer weten over vliegen?

Download dan helemaal gratis ons theorieboek "Hoe vliegt een vliegtuig". Dit boekje beschrijft op toegankelijke manier de achtergrond van een eerste vliegles. Zodat je vooraf of na je les nog eens terug kan lezen wat er allemaal om je heen gebeurde. Je leest onder meer over:

  • Hoe draagkracht ontstaat en dus hoe een vliegtuig kan vliegen
  • Hoe je een bocht maakt met een vliegtuig
  • Wat de verkeersregels op de grond en in de lucht zijn
  • En wat alle knoppen en meters in de cockpit betekenen

Je kunt het boekje ook als echt boek bestellen op Bol.com of cadeau geven bij een vliegles.

Gratis theorieboek

P.S. Je mag lid worden van onze nieuwsbrief, maar dat hoeft niet.

Over Eveline van den Boom

Schrijfster van dit artikel is Eveline van den Boom. In 2006 kreeg ze haar eerste vliegles als verjaardagscadeau; een prachtige vlucht over Rotterdam. Dat smaakte naar meer!

In 2010 haalde ze haar PPL vliegbrevet in Lelystad. In 2011 werd een vliegtuig aangeschaft: een Aero AT-3. Dit vliegtuig vliegt nog steeds mee in de Vliegles.nl vloot met callsign PH-EVB.

Ze schreef de theorieboeken "Theorie van het Vliegen" en "Theorie helikopter vliegen". Deze kan je bestellen bij je vliegles en zijn ook los te koop op Bol.com

Over ons

Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat gaan we ervan uit dat je dit goedvindt. Meer weten?