Vliegles en parachutespringen voor iedereen

Hoe oud moet je zijn om zelf te vliegen?

Hoe oud moet je zijn om zelf te vliegen?

Vliegles.nl Trivia

| 4869 keer bekeken 4869x

Veel jonger dan het rijden in een auto. Wist jij dat?

Eerste vliegles: vanaf 8 jaar

Bij het vliegen werkt het allemaal net even anders dan bij bijvoorbeeld autorijlessen. Dat komt omdat een lesvliegtuig links en rechts een volledige besturing heeft. Als je een vliegles hebt dan is de instructeur altijd de gezagvoerder en kan het toestel volledig besturen.

Daarom is er geen minimumleeftijd. Maar veel vliegscholen houden 8 jaar aan als ondergrens voor een eerste vliegles. Omdat als de leerling veel jonger is ze vaak ook te klein zijn om bij de pedalen te kunnen én over het dashboard te kijken.

Eerste solo: vanaf 16 jaar

Als je echt je vliegopleiding gaat volgen dan moet je ook alleen ("solo") gaan vliegen. Dit mag vanaf 16 jaar oud.

De meeste leerling-piloten vliegen hun eerste solo ongeveer een jaar na de start van de vliegopleiding. Daarom heeft niet zoveel zin om ver voor je 15e verjaardag te beginnen.

Examen: vanaf 17 jaar

Je mag vanaf 17 jaar je examen doen voor een vliegbrevet. Dat is dus nog steeds eerder dan voor het halen van je autorijbewijs. Bijzonder hè?

Meer informatie

Meer informatie over onze vlieglessen, parachutesprongen, vliegsimulaties en vliegangst cursussen:

Bekijken

Wil je meer weten over vliegen?

Download dan helemaal gratis ons theorieboek "Hoe vliegt een vliegtuig". Dit boekje beschrijft op toegankelijke manier de achtergrond van een eerste vliegles. Zodat je vooraf of na je les nog eens terug kan lezen wat er allemaal om je heen gebeurde. Je leest onder meer over:

  • Hoe draagkracht ontstaat en dus hoe een vliegtuig kan vliegen
  • Hoe je een bocht maakt met een vliegtuig
  • Wat de verkeersregels op de grond en in de lucht zijn
  • En wat alle knoppen en meters in de cockpit betekenen

Je kunt het boekje ook als echt boek bestellen op Bol.com of cadeau geven bij een vliegles.

Gratis theorieboek

P.S. Je mag lid worden van onze nieuwsbrief, maar dat hoeft niet.

Over Eveline van den Boom

Schrijfster van dit artikel is Eveline van den Boom. In 2006 kreeg ze haar eerste vliegles als verjaardagscadeau; een prachtige vlucht over Rotterdam. Dat smaakte naar meer!

In 2010 haalde ze haar PPL vliegbrevet in Lelystad. In 2011 werd een vliegtuig aangeschaft: een Aero AT-3. Dit vliegtuig vliegt nog steeds mee in de Vliegles.nl vloot met callsign PH-EVB.

Ze schreef de theorieboeken "Theorie van het Vliegen" en "Theorie helikopter vliegen". Deze kan je bestellen bij je vliegles en zijn ook los te koop op Bol.com

Over ons

Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat gaan we ervan uit dat je dit goedvindt. Meer weten?