Cours de pilotage et parachutisme pour tous

Que dois-tu faire si tu as peur de l'avion ?

Que dois-tu faire si tu as peur de l'avion ?

Vliegles.nl Trivia

| 870 vues 870x

La meilleure façon de se débarrasser de ta peur de l'avion est de commencer à voler. Bien sûr, c'est plus facile à dire qu'à faire. Nous te donnons 7 conseils.

1. Zoek afleiding

Misschien wel de belangrijkste tip: verzet je gedachten naar iets leuks. Want wat je aandacht geeft wordt alleen maar groter. Richt je aandacht dus op wat anders dan je vliegangst.

Denk liever aan hoe je straks aan het strand ligt, met een lekkere cocktail. Maak een praatje met de mensen naast je. Of zoiets simpels als het het flesje wijn dat je tijdens je vlucht gaat bestellen. Download je favoriete serie of podcast voor onderweg, neem een leuk boek mee. Zorg dat je tijdens de vlucht iets te doen hebt waar je naar uitkijkt.

2. Kijk eens eerlijk naar de cijfers

Vliegen in een lijnvliegtuig is een van de meest veilige vormen van vervoer. De kans dat er wat gebeurt is 1 op vele miljoenen. Je zult het misschien niet geloven, maar je vlucht is het veiligste deel van je vakantiereis. De kans dat je wat overkomt op weg naar het vliegveld is vele malen groter.

3. Verdiep je een beetje in vliegtuigen

Stiekem weet je natuurlijk ook heel weinig over een vliegtuig. Ook dat kan je een gevoel geven van onveiligheid.

Goed is in ieder geval om te weten dat alles in een vliegtuig dubbel is uitgevoerd. Een lijnvliegtuig heeft meerdere motoren, meerdere snelheids- en hoogtemeters, dubbele besturing, enzovoort. Gaat er iets stuk tijdens de vlucht? Dan is er altijd een backup. Zou een van de piloten onwel worden, dan kan de ander altijd het vliegtuig landen.

Verder wordt er ook niet zomaar apparatuur in een vliegtuig gemonteerd. Alles moet jarenlange testen doorstaan en de lat ligt veel hoger dan bijvoorbeeld nieuwe electronica in een auto. Dingen die stuk kunnen gaan en de veiligheid in gevaar brengen komen niet in een toestel. Dat geldt ook voor apparatuur die verkeerd bediend zou kunnen worden.

4. Ook al zie je de vluchtvoorbereiding niet, die is gigantisch!

Voordat de piloten besluiten op te stijgen zijn er al heel veel checklists doorlopen. Zowel de binnen als de buitenkant van het toestel worden gecontroleerd voor elke vlucht. Als er ook maar iets is aan het toestel dat niet naar behoren werkt dan zullen de piloten niet opstijgen. Ontdekken ze in de lucht dat er iets mis is dan draaien ze direct om.

5. Maak je geen zorgen bij turbulentie

Als je tijdens je vlucht het vliegtuig wat voelt schudden dan komt dit doordat het vliegtuig door luchtlagen gaat met verschillende windrichtingen of temperaturen. Vliegtuigen zijn gebouwd om gigantische krachten aan te kunnen en een beetje turbulentie is daarmee vergeleken kinderspel. Maak je dus geen zorgen.

6. Wees niet te streng voor jezelf, je bent niet alleen

Sterker nog, ongeveer 1 op de 3 mensen ontwikkelt wel een vorm van vliegangst. Het is een fabeltje dat vliegangst alleen voorkomt bij mensen die nog nooit gevlogen hebben. Het kan ook later ontstaan. Bijvoorbeeld omdat je een keer een vlucht had met veel turbulentie. Vliegangst is dus niet iets om je voor te schamen. De eerste stap om er wat aan te doen is erover te praten.

7. Volg een vliegangst cursus

Een vliegangst training kan je helpen om de eerste stap te nemen (weer) te gaan vliegen. Bij een vliegangst training gaat een ervaren piloot of vlieginstructeur allereerst een voorgesprek met je houden. Daarin wordt ingegaan op de specifieke angst die je hebt. Dat kan vanalles zijn: bijvoorbeeld de angst voor kleine ruimtes, gebrek aan controle, angst voor turbulentie of wat er allemaal mis zou kunnen gaan.

Na zo'n voorgesprek ga je in een nagebouwde cockpit vliegen. Stel bijvoorbeeld dat je bang bent voor turbulentie, dan zal de instructeur een simulatie klaarzetten met zo'n beetje de ergste turbulentie die je mee zou kunnen maken. Om je te laten zien hoeveel controle de piloten hebben. Maar ook om je de procedures te laten tijdens opstijgen en landen. Doordat je de volgende keer weet wat er allemaal gebeurt tijdens een vlucht, stap je zekerder in een vliegtuig.

Wil je een vliegangst cursus volgen, kijk dan op de volgende pagina:

Plus d'informations

Plus d'informations sur nos cours de vol, de parachutisme, de simulations de vol et de peur de voler :

Voir

Vous voulez en savoir plus sur le vol ?

Alors télécharge gratuitement notre livre théorique "Comment vole un avion". Cette brochure décrit de manière accessible le contexte d'une première leçon de vol. Ainsi, avant ou après ta leçon, tu peux relire ce qui s'est passé autour de toi. Tu y liras, entre autres, des informations sur :

  • Comment la portance est créée et donc comment un avion peut voler
  • Comment faire un virage avec un avion
  • Ce que sont les règles de circulation au sol et dans les airs
  • Et ce que signifient tous les boutons et les jauges dans le cockpit

Tu peux aussi commander le livre comme un vrai livre sur Bol.com ou l'offrir comme cadeau avec une leçon de vol.

Livre de théorie gratuit

P.S. Tu peux t'abonner à notre newsletter, mais tu n'es pas obligé.

À propos de Eveline van den Boom

L'auteur de cet article est Eveline van den Boom. En 2006, elle a reçu sa première leçon de vol comme cadeau d'anniversaire ; un magnifique vol au-dessus de Rotterdam. Ça avait un goût de plus !

En 2010, elle a obtenu sa licence PPL à Lelystad. En 2011, un avion a été acheté : un Aero AT-3. Cet avion vole toujours dans la flotte de Vliegles.nl avec l'indicatif PH-EVB.

Elle a écrit les livres théoriques "Théorie du vol" et "Théorie de l'hélicoptère". Ils peuvent être commandés avec ta leçon de vol et sont également vendus séparément sur Bol.com

A propos de nous

We and third parties follow your internet behavior on our website with cookies. If you continue, we assume you agree with our cookie policy. Learn more